"Of je iets kunt observeren, of niet, hangt af van de theorie die je gebruikt. Het is de theorie die bepaalt wat kan worden waargenomen."

- Albert Einstein -

Synergie der componenten

De verschillende componenten zijn de ruggengraad van de diverse trainingen. De aspecten, die komen kijken bij het voortaan alleen maar voldoendes te halen, zijn pas effectief wanneer de leerling bereid is om hier open voor te staan. 

Globaal bestaat de ruggengraad van de trainingen uit wetenschappelijk bewezen bewezen theorieën.

Vanuit elk perspectief is het doel de bereidwilligheid te vergroten om moeite te doen voor persoonlijke ontwikkeling. 

Al het andere is afgeleide en secundair. 

 

    A) Bereidheid tot inspanning 

    Een leerling gaat moeite doen als het iets oplevert, er een behoefte wordt bediend:

    • Autonomie, Het gevoel van eigenaarschap en zelfstandigheid. Een leerling wie het gevoel van autonomie ervaart zal moeite willen doen om eigen Verantwoordelijk- en besluitvaardigheid te verkrijgen.
    • Overtuiging in eigen kunnen. Wanneer een leerling zelfvertrouwen voelt, dan is zij bereid dit ook te willen laten zien. 
    • Binnen een sociale relatie zal een leerling moeite willen doen om erkenning en waardering te oogsten voor haar kunnen als individu. 

    Als onderdeel van het geheel wordt met de leerling stilgestaan bij ongemotiveerd (kunnen), intern/externe gecontroleerde motivatie (moeten) en intrinsieke autonome motivatie (willen). Het is een kijkje achter de schermen van haar eigen handelen. 

     

    B) Fixed Mindset vs. Growth Mindset 

    Ontdek de onmiskenbare voordelen van een growth mindset voor leerlingen. Een growth mindset legt de basis voor een levenslange reis van leren en groeien. Leer hoe meneer kramer met een focus op een growth mindset uw kind kan helpen bloeien.  ✔ Versterkt Z

    Leerlingen met een fixed mindset kennen de overtuiging dat intelligentie en talent vastgelegd en statisch zijn. Leerlingen op het VMBO dichten zichzelf bijvoorbeeld dikwijls onterecht het predicaat 'dom' toe (fixed mindset). Om teleurstelling te voorkomen, van zichzelf of bij de omgeving, meer te doen dan de verwachting, doen zij alvast geen moeite. De mening van anderen is beangstigend, net als uitdagingen. Dit soort leerlingen zijn vaak geneigd bij een tegenslag gelijk gefrustreerd op te geven zien succes van een ander meestal als een bedreiging.

    Leerlingen met een growth mindset zien feedback als constructief, als een kans te leren van fouten. Deze leerlingen staan open voor nieuwe dingen en zien uitdagingen als groei. Succes van anderen werkt als inspiratie. 

     

    C) De piramide van Maslow

    De piramide wordt in het zakenleven nog veelvuldig gebruikt om het beste uit medewerkers te halen, maar de paralellen met een schoolse omgeving zijn niet te ontkennen.

    Wanneer het overleven er is, een dak boven haar hoofd om onder te eten en slapen, dan zal worden gestreefd naar een veilige omgeving met zekerheden. Wanneer dit kan bestaan zal een leerling vanuit een behoefte aan sociaal contact naar een groep zoeken waar zij zichzelf herkent en deel van kan uitmaken. In een groep zal de leerling streven naar eigenwaarde en de waardering van de groep. 

    Wanneer de leerling zich erkend en gewaardeerd voelt voor wie zij is, zal zij vanuit zelfverzekerdheid en eigenwaarde zich verder willen ontwikkelen. Nets als bij een growth mindset geldt bij de piramide van Maslow dat motivatie een gevolg is van de wens naar ontplooiing. Bij deze training zijn eigenwaarde, (zelf)erkenning en sociale verwachtingen de aandachtspunten.  

     


    "Nu de methode is uitgelegd zijn mijn cijfers beter"

    Oliver (3 kader)


    D) De methode van Loci

    Wie aan een vakantie van vroeger denkt zal beseffen dat meer herinneringen terugkomen. Het zijn vaak losse herinneringen die door associatie, ervaring en/of tijd met elkaar zijn verbonden.

    Met de eeuwenoude beproefde methode wordt informatie als een plaatje verwerkt en op een denkbeeldige plek opgeslagen langs een vaste route. Op deze wijze kan de leerling snel veel informatie efficiënt en effectief langdurig onthouden

    Het gaat niet om alleen reproduceren, maar vooral om eerder opgedaan inzicht te uploaden naar de parate kennis om toe te passen in bekende en onbekende vraagstukken. 

    Naast de praktische kant van deze methode is de relatie tot motivatie in het grotere plaatje op de lange termijn mogelijk nog veel interessanter. 

    Een leerling met weinig ervaring van de lesstof zal bij nieuwe verdiepende lesstof minder snel en goed verbanden leggen. Een leerling met beter begrip van lesstof zal nieuwe lesstof beter kunnen eigen maken. Deze leerling zal  met breder inzicht en creativiteit onbekende nieuwe vraagstukken sneller kunnen oplossen. Dit zal haar leercurve aanzienlijk verbeteren.